Drożdżowa buchta z jabłkami.
Pyszna,wyrośnięta,aromatyczna,można upiec bez dodatku jabłek.Jabłka znikły w wielkości buchty,wyszła przepyszna.Serdecznie polecam,na święta będzie świetnym dodatkiem na stole,jeśli upieczemy ją w formie babkowej:)
Mąka tortowa 900g
drożdże 100g
cukier łyżka do zaczynu
mąka 1 łyżka do zaczynu
70ml mleka do zaczynu
1/2 kostki maslła roztopionego
sok z 1/2 cytryny i otarta skórka
szkl.cukru
100g rodzynki
2 całe jajka plus 1 żółtko,białko zostawić do wysmarowania
4-5 duże jabłka
cynamon
Cukier puder
drożdże 100g
cukier łyżka do zaczynu
mąka 1 łyżka do zaczynu
70ml mleka do zaczynu
1/2 kostki maslła roztopionego
sok z 1/2 cytryny i otarta skórka
szkl.cukru
100g rodzynki
2 całe jajka plus 1 żółtko,białko zostawić do wysmarowania
4-5 duże jabłka
cynamon
Cukier puder
Zrobić zaczyn z mleka ,drożdży,cukru i mąki.
Zaczyn przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięca.
Ja przyspieszam i zdradzę Wam tajemnicę...wlewam do rondelka wodę i ją podgrzewam,na nią kładę garnek z zaczynem,rośnie momentalnie...
Do miski dać mąkę,jajka oraz żółtko,cukier,sok z cytryny i otartą skórkę.Dodać wyrośnięty zaczyn,zamieszać i wyrabiać z 10min.
Dodać letnie rozpuszczone masło,zarobić chwilę by masło wsiąkło w ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem,u mnie 10min.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.
Blaszkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyrośnięte ciasto przełożyć i obsypać z wierzchu jabłkami.
Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.na 10 min.po tym czasie podnieść temp.do 200st.i piec około 40min.a najlepiej do suchego patyczka.
Zaczyn przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięca.
Ja przyspieszam i zdradzę Wam tajemnicę...wlewam do rondelka wodę i ją podgrzewam,na nią kładę garnek z zaczynem,rośnie momentalnie...
Do miski dać mąkę,jajka oraz żółtko,cukier,sok z cytryny i otartą skórkę.Dodać wyrośnięty zaczyn,zamieszać i wyrabiać z 10min.
Dodać letnie rozpuszczone masło,zarobić chwilę by masło wsiąkło w ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem,u mnie 10min.
Obrać jabłka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.
Blaszkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyrośnięte ciasto przełożyć i obsypać z wierzchu jabłkami.
Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.na 10 min.po tym czasie podnieść temp.do 200st.i piec około 40min.a najlepiej do suchego patyczka.
Można posmarować powidłami,lub zrobić mniej słodkie,albo wogóle wytrawne i podawać z wędlinami ,ten przepis jest idealny na każdy krok:(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz