piątek, 28 lutego 2020

Galaretka warzywna z jajkiem i szynką.

Bardzo smaczna,lekka i zdrowa galaretka


1/2 kalafiora
seler naciowy 2 łodygi
mała pietruszka
3 szt.jajka
1/2 czerwonej papryki
1 brokuł
4 liście laurowe
7 kulek ziele angielskie
4 ząbki czosnku
250g szynka z indyka
75 g żelatyna
3 l wody
pieprz i sól do smaku

Jajka ugotować na twardo.
Osobno do garnka wlać 3 litry wody i zagotować.
Na gotującą wodę wrzucić pietruszkę ,przekrojony na pół seler naciowy,ziele,liście i odrobinę soli.
Dodać czosnek drobno pokrojony.
Gotować 10 min.po tym czasie wrzucić podzielonego na różyczki kalafiora i gotować następne 10min.
Jeśli kalafior i seler jest miękki wyjmujemy na tacę.

Wrzucamy podzielony na mniejsze części brokuł i gotujemy 5 min.brokuł szybko mięknie i musimy pilnować by się nie rozgotował.
Studzimy warzywa

Seler pokroić na mniejsze cząstki,jajka pokroić na ćwiartki,a szynkę w drobną kostkę.

Nakładać do miseczek paprykę paski,ćwiartkę jajka,kalafiora,brokuła i seler
Posypujemy pokrojoną szynką.


Wodę w garnku uzupełniamy do 3 litrów,zagotowujemy,doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wyłączamy palnik ,wsypujemy żelatynę,mieszamy do rozpuszczenia.

Wywar warzywny przecedzić przez sitko.
Letnim wywarem zalać warzywa i odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego życzę!





1 komentarz: