Babka wielkanocna.
Aromatyczna ,wilgotna,od lat u mnie na światecznym stole:)
1/2 kg mąka tortowa
5dkg drożdży
6 żółtek
1/2 masła
10dkg rodzynki
150 g cukru, 1szkl.mleka
skórka starta z cytryny oraz sok z cytryny
Lukier
1 szkl.cukier puder
sok z cytryny 3-4 łyżki
5dkg drożdży
6 żółtek
1/2 masła
10dkg rodzynki
150 g cukru, 1szkl.mleka
skórka starta z cytryny oraz sok z cytryny
Lukier
1 szkl.cukier puder
sok z cytryny 3-4 łyżki
Zrobić zaczyn z drożdży,drożdze rozkruszyć z łyżką cukru,mąki i odrobiną mleka.
Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na puch.
Dodć przesianą mąkę, 1 szkl.mleka,skórkę startą z cytryny i sok.
Dodać wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiać około 10-15 min.Pod koniec dać rozpuszczone i przestudzone masło ,rodzynki i zarobić.
Zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Foremkę wysmarować masłem,dać ciasto i piec w 180 st,do złotego koloru,góra-dół.
Babkę wystudzić i polać lukrem,udekorować smażoną skórką pomarańczową.
Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładką masę i mamy lukier:)
Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na puch.
Dodć przesianą mąkę, 1 szkl.mleka,skórkę startą z cytryny i sok.
Dodać wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiać około 10-15 min.Pod koniec dać rozpuszczone i przestudzone masło ,rodzynki i zarobić.
Zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Foremkę wysmarować masłem,dać ciasto i piec w 180 st,do złotego koloru,góra-dół.
Babkę wystudzić i polać lukrem,udekorować smażoną skórką pomarańczową.
Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładką masę i mamy lukier:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz