wtorek, 7 kwietnia 2020

Babka wielkanocna.

Aromatyczna ,wilgotna,od lat u mnie na światecznym stole:)





1/2 kg mąka tortowa
5dkg drożdży
6 żółtek
1/2 masła
10dkg rodzynki
150 g cukru, 1szkl.mleka
skórka starta z cytryny oraz sok z cytryny
Lukier
1 szkl.cukier puder
sok z cytryny 3-4 łyżki

Zrobić zaczyn z drożdży,drożdze rozkruszyć z łyżką cukru,mąki i odrobiną mleka.
Osobno w misce utrzeć żółtka z resztą cukru na puch.
Dodć przesianą mąkę, 1 szkl.mleka,skórkę startą z cytryny i sok.
Dodać wyrośnięty zaczyn.

Ciasto wyrabiać około 10-15 min.Pod koniec dać rozpuszczone i przestudzone masło ,rodzynki i zarobić.
Zostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Foremkę wysmarować masłem,dać ciasto i piec w 180 st,do złotego koloru,góra-dół.

Babkę wystudzić i polać lukrem,udekorować smażoną skórką pomarańczową.

Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładką masę i mamy lukier:)


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz