wtorek, 23 lutego 2021

 

Murzynek przekładany kremem.

Rozpływa się w ustach:)






1 szkl.cukru
200g masła
2,5 szkl.mleko
4 kopiate łyzki kakao
100g rodzynek
3 łyżki skórki pomrańczowej usmażonej
starta skórka z cytryny
3 lyżeczki pr .do pieczenia
4 szkl mąki
olejek migdałowy
5 jajek
5 łyżek uprażonych jabłek
250g mascarpone,śmietanka 30% 200ml,50ml rumu,kawa zaparona 50ml,śmieetan fix cukier puder 2 łyżki
100g Wiórki kokosowe

  1. Pieczemy murzynka
    1 szklcukru,2,5 szkl.mleka,4 łyzki kakao i 200g masło ,zagotować i wystudzić

    do wystudzonej masy dać mąkę,jajka,pr.do pieczenia,olejek migdałowy, rodzynki,skórka pomarańczowa,starta skórka z cytryny,4 łyzki uprażonych jabłek.

    Wszystko zmiksować i dać na blachę 25/34 wyłożoną papierem do pieczenia.
    Dać do nagrzango piekarnika do 180st.pieco do suchego patyczka.

    Góra nam trochę popęka ale tym nie przejmujcie się,góra będzie ścięta jako dodatek do przykrycia masy.

    Na zdjęciu pokruszona ścięta góra z wiórkami kokosowymi i jabłkami/

  2. Murzynka po ścięciu góry przepołowić wzdłuż na dwie części,zrobić krem z mascarpone,kawy,rumu ,śmietanki i śmietan fix.Cukier dajemy opcjonalnie.

    Krem rozsmarować na blacie,na krem dać wymieszaną ściętą górę,rozprowadzić po masie i przykryć blatem.

  3. Na wierzch zrobić polewę,ja daję 9 łyżek cukru,2 łyżki kakao,1/4 kostki masła i 3 łyżki wrzątku.Ciepłąpolewę rozprowadzić po cieście i posypć wiórkami kokosowymi.

    Smacznego życzę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz