czwartek, 3 maja 2018

Francuska rolada z mięsa i kiszonej kapusty.
Gdyby można było przesłać smak ,aromat rolady :)Polecam całym sercem, można zajadać na obiad,lub na kolację czy śniadanie.Można również i na zimno ,też bardzo smaczna.

Składniki

ciasto francuskie mrożone opakowanie
jajka 2 szt( jedno do posmarowania rolady)
bułka tarta 2 łyżki
czosnek 3 duże ząbki
cebula 1/2
mięso mielone 25dkg
mięso do posiekania 25dkg
kapusta kiszona ugotowana 30dkg
pieprz i sól
tłuszcz do obsmażenia kapusty + mięsa
kminek do posypania

  1. Kapustę kiszoną ugotować ,ja miałam swoją resztkę zamrożoną.
    Ugotowaną kapustę odcisnąć i posiekać.
    Wrzucić na tłuszcz i zasmażyć do odparowania wody.
    Doprawić do smaku.

    Mięso zmielone zmieszać z mięsem drobno posiekanym,dodać jajko,2 łyżki tartej bułki,3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,pół posiekanej cebuli,sól i pieprz.
    Zamieszać masę mięsną i dobrze wyrobić.


    Ciasto francuskie rozwinąć z papieru,ale go zostawić na papierze...masę mięsną wyłożyć i rozprowadzić równo ręką.
    Pomagając sobie papierem z ciasta zwinąć w roladę i ze skosa dać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 2
    00* zapiekać do złotego koloru.

    Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz