orzechy włoskie 1.30kg
spirytus 1/2 l
wódka żytnia0,7 l
cukier 4 łyżki
Najlepsze orzechy zebrane do końca czerwca.
Orzechy kroimy na ćwiartki lub mniejsze części dajemy do słoja i zalewamy spirytusem i wódką,tyle by orzechy były przykryte.
Po tym czasie zlać nalewkę do czystego drugiego słoja ,a orzechy przysypać cukrem by oddały alkohol jaki w nich został.
Dać w ciemne miejsce i co kilka dni wymieszać zasypane cukrem orzechy.
Trzymać około miesiąca.
Orzechy kroimy na ćwiartki lub mniejsze części dajemy do słoja i zalewamy spirytusem i wódką,tyle by orzechy były przykryte.
Odstawić słój w ciemne miejsce na 2 miesiące.
Dać w ciemne miejsce i co kilka dni wymieszać zasypane cukrem orzechy.
Trzymać około miesiąca.
Po tym czasie zlać powstały syrop z alkoholem i wymieszać z wcześniejszym zlanym alkoholem.
Nalewkę rozlać do butelek i odstawić w ciemnym miejscu na 2-3 miesiące.
U mnie ta na zdjęciu jest po rocznym" leżakowaniu":)
U mnie ta na zdjęciu jest po rocznym" leżakowaniu":)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz