wtorek, 24 września 2019

Gulasz po węgiersku.


mięso wp.łopatka 1kg
2 suszone chili peperonni
płaska łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka przyprawy do gulaszu
2 cebule,2 ząbki czosnku
duża marchew
4 ziarnka ziela angielskiego
3 liście laurowe
kopiata łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz i maggi
masło 2 łyżki
natka pietruszki 

Cebule pokroić w piórka,marchew w talarki ,czosnek posiekać i zeszklić na maśle.
Dodać łyżkę mąki,zasmażyć razem i odstawić.

Mięso pokroić w kostkę około 1,5-2 cm,wrzucić na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć.

Podlać wodą tyle by przykryła mięso,dodać liście laurowe,ziele angielskie,przyprawy ,papryki i gotować do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest miękkie dać podsmażoną cebulę z marchewką ,zamieszać i gotować 5-7 min. 
Doprawić do smaku,jeśli gulasz jest za rzadki zagęścić dodatkowo mąką.
Dodać posiekaną natkę.
 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz