sobota, 30 czerwca 2018

Duszona młoda kapusta z boczkiem wędzonym.
Danie było robione jakiś czas temu ale myślę ,że jeszcze zdążycie zrobić ,serdecznie polecam:) 

Składniki


kapusta mała główka
boczek wędzony 30-40dkg
cebula
smalec łyżka
sól.pieprz
koperek pęczek
Kapustę pokroić na ćwiartki,umyć i poszatkować.
Boczek pokrojony w kostkę zrumienić na łyżce smalcu.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę również ją zeszklić wraz z boczkiem

Dodawać stopniowo poszatkowaną kapustę,posolić i podlewać odrobiną wody by kapusta puściła soki.

Kiedy damy już całą kapustę dusimy pod przykryciem pół godz.po tym czasie odkrywamy i zasmażamy do odparowania wody.

Kiedy kapustka robi się lekko rumiana dodać posiekany koperek,doprawić do smaku pieprzem,solą jeśli jest taka potrzeba no i dodać maggi,ja bardzo lubię więc daję soli mniej a więcej maggi.



Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz