poniedziałek, 25 czerwca 2018

Wiśniowe pierożki.
Pyszne,delikatne,lekko kwaskowe,idealne na obiad lub kolację:) Wiśnie bardzo obrodziły u mnie więc staram się je przerabiać na różne sposoby:)

Składniki


gorąca woda 750ml
wiśnie 1,30kg
masło 1 kostka
sól płaska łyżka
cukier oraz śmietana 


Do miski wsypać mąkę,dać jajko ,szczyptę soli i stopniowo wlewać gorącą wodę zarabiając ciasto.
Gdy ciasto jest trochę wyrobione przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zarobić.
Odłożyć spowrotem ciasto do miski by odpoczęło na 15min.

Ucinamy po kawałku ciasta,wałkujemy podsypując mąką by się nie przylepiło,wycinamy szklanką kółka,kładziemy po dwie wiśnie i zalepiamy.

Wodę posolić,na gotującą wrzucać pierożki i gotować od momentu wypłynięcia 1-2 min.
Osobno w rondelku zrumienić masło ,polać pierożki,posypać cukrem,a obok położyć śmietanę.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz