niedziela, 28 października 2018

Botwinka  w słoikach.

Botwinka nie wymaga wiele pracy ani dodatków,a w zimie cieszy nasze oczy i kubki smakowe.Jest aromatyczna i pachnie latem....serdecznie polecam:) 


botwinka kilka sporych pęczków
koperek w zależności ile botwinki tyle pęczków
sól,cukier kwasek cytrynowy do smaku. 


Botwinkę dokładnie umyć,wyrzucić zepsute liście,pokroić na kilku cm paski wraz z listkami.
Wrzucić na gotującą wodę ,wody ma być mało ,by ledwie przykryła botwinkę.
Botwinka podczas gotowania bardzo się skurczy.

Koperek umyć osuszyć delikatnie i posiekać.

Botwinkę gotować chwilkę dosłownie 5 min.Dodać koperek posiekany,sól,szczyptę kwasku oraz troszkę cukru.

Zagotować.
Nałożyć do słoików,dokładnie wytrzeć boki przy zakrętkach,zakręcić i pasteryzować około poł godz,od momentu zagotowania wody.
Słoiki wyjąć gorące obrocić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.


W zimową porą otwieramy słoik,osobno gotujemy 3-4 buraczki...dodajemy botwinkę,zabielamy śmietaną i jesteśmy w letnim niebie:):):)


Smacznego życzę!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz