niedziela, 28 października 2018

Kiszona cukinia.

Cukinię kisimy jak ogórki ,jest jędrna i bardzo smaczna.W zimowe dni mamy wspomnienie lata,serdecznie polecam:) 

cukinia 3-4 szt
koper kilka gałązek
czosnek p 4 ząbki na słoik
chrzan po kawałku do słoika
woda przegotowana dobrze słona 



Umytą cukinię pokroić w paski pasujące długością do słoika.Jeśli cukinia jest starsza wykroić środek z nasionami.
Na spód słoika litrowego dać koper,czosnek,oraz chrzan,na to ułożyć paski cukinii,na wierzch dać troszkę kopru oraz dwa ząbki czosnku.

Wodę zagotować ze solą ,najlepsza by była sól kamienna lub morska...łyżkę soli na 1litr wody.

Gorącą przegotowaną wodą zalewamy cukinię,boki słoika wytzeć do sucha,zakręcić i odstawić w kuchni na noc.
Na drugi dzień wynieść w chłodne miejsce.


Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz