niedziela, 28 października 2018

Cukinia w octowej zalewie z nacią selera.
Cukinia w tym wykonaniu jest przepyszna,aromatyczna,chrupiąca,smakowita… Polecam serdecznie smakoszom cukinii i selerowych naci:) 


cukinia ile mamy
seler naciowy sporo gałązek
marchew 1-2 szt
cebula 1-2 szt
ZALEWA
woda 6 szk
ocet 1/1/2 szkl
cukier1/2 szkl lub więcej jak lubimy
sól łyżka 

Umytą cukinię pokroić w paski,grubość jaką chcemy.
Marchew i cebulkę pokroić w cieńkie paski.
Jeśli cukinia ma już pestki należy je wykroić.Moja nie miała.

Na spod słoika 0/5 l,dać seler,po plasterku marchewki i cebulki.
Włożyć pokrojoną cukinię,zalać gotującą zalewą.

Wytrzeć boki słoika zakręcić i dać do garnka wyłożonego na spodzie ściereczką.
Słoiki zalać wodą tak by 2cm było ponad....pasteryzować poł godz.od momentu zagotowania.
Gorące wyjmować i obracać do góry dnem.

Smacznego życzę!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz