poniedziałek, 22 czerwca 2020

Ciasto kawowo-bananowe.

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach i herbatnikach.Robi się w poł godz. Lekko kwaskowe z kremem kawowym i bananami,po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować:)



220g podłużnych biszkoptów
400g herbatniki
3 łyżki kawy do parzenia
150ml wrzątku
400ml dżemu wiśniowego
100ml rumu
2 śmietanki 30% 300ml
2 serki mascarpone
cukier puder wg.własnego smaku
2x śmietan-fixy
4 banany


Blaszkę 25/34 wyłożyć folią aluminiową.
Na spód wyłożyć biszkopty,na wierzch dać dżem wiśniowy.
Ułożyć herbatniki i naponczować kawą wcześniej zaparzoną z dodatkiem rumu.

Śmietanki ubić i dodać do serka mascarpone.
Dodać cukier tyle ile lubimy i zmiksować.
Wlewać stopniowo rum,miksować.
Łyżką nabierać kawę wraz z fusami i dodać do kremu.
Na końcu dodać śmietan-fix i zmiksować,aż krem zgęstnieje.

Na herbatniki wylożyć połowę kremu.
4 banany pokroić w plasterki i ułożyć na kremie,lekko wciskając.

Na banany dać herbatniki i naponczować kawą z rumem.
Herbatniki ,które zostały rozgnieść wałkiem do ciasta i posypać wierzch ciasta.
Dać do lodówki najlepiej na całą noc.





Smacznego!
Wyłożyć drugą połowę kremu i rozsmarować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz