piątek, 26 czerwca 2020

Pierś z kurczaka w sosie jabłkowo-cytrynowym.



  • duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • skórka starta z cytryny ,oraz 2 łyżki soku
  • suszone warzywka 3 łyżki
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 1/4 kostki
  • Koperek
  • pieprz i sól do smaku
  1. Cebulę pokroić w piórka,jabłka obrać pokroić na ćwiartki.
    Dać do rondla masło i na rozgrzane wrzucić cebulę i jabłka.
    Smażyć do lekkiego zeszklenia cebulki.
  2. Dodać skórkę startą z wyszorowanej cytryny,oraz piersi pokrojone na mniejsze porcje.
    Podsmażyć przez 5-8 min.
  3. Na wierzch dać suszone warzywka,podlać wodą tyle, by wszystko było przykryte.
    Gotować 10min.

    Zrobić zaczepkę z mąki i odrobiny zimnej wody.
    Wlać do piersi,zagotować.

    Śmietanę zahartować sosem i wlać do rondla.
    Na koniec dodać mały pęczek koperku i zagotować.
    Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz