Galareta z wp.łopatki i mięsa od szynki.
80dkg łopatki wieprzowej
70dkg mięsa od szynki
2 marchewki,pietruszka,cebula przypalona,kawałek selera
seler naciowy 2 łodygi
3 papryczki chili
6 ząbków czosnku
groszek konserwowy
80g żelatyny
pieprz,sól8 ziaren ziela angielskiego,6 szt.liścia laurowego
70dkg mięsa od szynki
2 marchewki,pietruszka,cebula przypalona,kawałek selera
seler naciowy 2 łodygi
3 papryczki chili
6 ząbków czosnku
groszek konserwowy
80g żelatyny
pieprz,sól8 ziaren ziela angielskiego,6 szt.liścia laurowego
Mięsa poporcjować,zalać wodą i gotować.Zdjąć szumy,dodać jarzyny,ziele i liście.
Cebulę opalić nad palnikiem.
Gotować do miękkości mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na 5 min.przed końcem gotowania.
Dodać sól i pieprz,ale końcowy smak będzie po dodaniu żelatyny,wtedy jeszcze doprawimy.
Miękkie mięso wyjąć wraz z warzywami i wystudzić.
Cebulę opalić nad palnikiem.
Gotować do miękkości mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać na 5 min.przed końcem gotowania.
Dodać sól i pieprz,ale końcowy smak będzie po dodaniu żelatyny,wtedy jeszcze doprawimy.
Miękkie mięso wyjąć wraz z warzywami i wystudzić.
Przestudzone mięso pokroić lub poszarpać.
Na spód miseczek dać papryczkę chili,groszek i mięso.
Do gorącego rosołu około 3l wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać.Doprawić do smaku.
Galaretkę wynieść w chłodne miejsce.
Na spód miseczek dać papryczkę chili,groszek i mięso.
Do gorącego rosołu około 3l wsypać żelatynę i dobrze rozmieszać.Doprawić do smaku.
Galaretkę wynieść w chłodne miejsce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz