Udziec z indyka w sosie kurkowo-paprykowym.
Udziec rozpływa się w ustach,w aromatycznym i smacznym sosie. Serdecznie polecam tak przygotowane mięso:)
- 1,5 kg udźca z indyka
- 1 czerwona papryka
- 200g kurek
- 2 cebule
- 1/4 kostki masła
- po łyżeczce-przyprawy do gulaszu,papryki czerwonej słodkiej,suszonego lubczyku,suszonego czosnku
- 2 papryczki z zalewy peperroni
- 150ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąk pszennej
- pieprz i sól do smaku
Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Dodać kurki i usmażyć przez około 10min.
Dodać paprykę pokrojoną w grubsze plastry i jeszcze przez 5 min.smażyć.
Na końcu dodać posiekany koperek.
Mięso pokroić w porcje jakie nam pasują.
Dać do rondla i zalać wodą by mięso było przykryte.Wsypać czosnek suszony,paprykę,przyprawę do gulaszu,lubczyk.
Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie dodajemy zawartość patelni,oraz papryczki peperoni drobno pokrojone.
Osobno roztrzepać 2 łyżki mąki w małej ilości zimnej wody.
Wlać do sosu.
Śmietanę zahartować sosem i również wlać.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ja dodaję jeszcze maggi.
Dodać kurki i usmażyć przez około 10min.
Dodać paprykę pokrojoną w grubsze plastry i jeszcze przez 5 min.smażyć.
Na końcu dodać posiekany koperek.
Mięso pokroić w porcje jakie nam pasują.
Dać do rondla i zalać wodą by mięso było przykryte.Wsypać czosnek suszony,paprykę,przyprawę do gulaszu,lubczyk.
Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie dodajemy zawartość patelni,oraz papryczki peperoni drobno pokrojone.
Osobno roztrzepać 2 łyżki mąki w małej ilości zimnej wody.
Wlać do sosu.
Śmietanę zahartować sosem i również wlać.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ja dodaję jeszcze maggi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz