wtorek, 30 czerwca 2020

Udziec z indyka w sosie kurkowo-paprykowym.

Udziec rozpływa się w ustach,w aromatycznym i smacznym sosie. Serdecznie polecam tak przygotowane mięso:)


  1. 1,5 kg udźca z indyka
  2. 1 czerwona papryka
  3. 200g kurek
  4. 2 cebule
  5. 1/4 kostki masła
  6. po łyżeczce-przyprawy do gulaszu,papryki czerwonej słodkiej,suszonego lubczyku,suszonego czosnku
  7. 2 papryczki z zalewy peperroni
  8. 150ml śmietany 18%
  9. 2 łyżki mąk pszennej
  10. pieprz i sól do smaku

Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
Dodać kurki i usmażyć przez około 10min.

Dodać paprykę pokrojoną w grubsze plastry i jeszcze przez 5 min.smażyć.
Na końcu dodać posiekany koperek.

Mięso pokroić w porcje jakie nam pasują.
Dać do rondla i zalać wodą by mięso było przykryte.Wsypać czosnek suszony,paprykę,przyprawę do gulaszu,lubczyk.

Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest miękkie dodajemy zawartość patelni,oraz papryczki peperoni drobno pokrojone.
Osobno roztrzepać 2 łyżki mąki w małej ilości zimnej wody.
Wlać do sosu.
Śmietanę zahartować sosem i również wlać.

Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ja dodaję jeszcze maggi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz