wtorek, 17 kwietnia 2018

Kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryki,cebuli,pora,marchewki i przypraw.
Zdrowie w słoju i na talerzu.Pyszna i aromatyczna kapusta świetna do obiadu jak również na kanapki.Mały trud a popłaca i zadowoli każdego. 5-6 dni i możemy delektować się kapustką,tyle trwa proces kiszenia. Serdecznie polecam:)

Składniki

papryka zielona 1 szt mała
marchew 1szt
por biała część
cebula czerwona 1/2
cebula 1 szt
liscie laurowe 3 szt
kminek 1 kopiata łyżka (opcjonalnie)


Kapustę pokroić w grubsze paski ,papryki i cebule również.Pora oczyszczonego pokroić w talarki .Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wszystko dać do miski.
Dodać ziele,liście,sól i kminek.

  


W misce wymieszać rękoma warzywa.Ugniatać by puściły soki.
Odstawić na pół godz.
W tym czasie przygotować słój na 2,5l wytrzeć by był suchy.




Kapustę ciasno ugniatać w słoju,pokaże się sok,odlać do garnka przyda się do dolewki.
Słój przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Obserwować jak będzie kapusta miała z wierzchu sucho dolać sok spod niej lub zimną przegotowaną wodę,tak by była góra zalana.
Kiedy będzie już ukiszona dać do lodówki i można już zajadać.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz