Zdrowie w słoju i na talerzu.Pyszna i aromatyczna kapusta świetna do obiadu jak również na kanapki.Mały trud a popłaca i zadowoli każdego.
5-6 dni i możemy delektować się kapustką,tyle trwa proces kiszenia.
Serdecznie polecam:)
Składniki
papryka zielona 1 szt mała
marchew 1szt
por biała część
cebula czerwona 1/2
cebula 1 szt
liscie laurowe 3 szt
kminek 1 kopiata łyżka (opcjonalnie)
Kapustę pokroić w grubsze paski ,papryki i cebule również.Pora oczyszczonego pokroić w talarki .Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Wszystko dać do miski.
Dodać ziele,liście,sól i kminek.
Wszystko dać do miski.
Dodać ziele,liście,sól i kminek.
W misce wymieszać rękoma warzywa.Ugniatać by puściły soki.
Odstawić na pół godz.
W tym czasie przygotować słój na 2,5l wytrzeć by był suchy.
Odstawić na pół godz.
W tym czasie przygotować słój na 2,5l wytrzeć by był suchy.
Słój przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Obserwować jak będzie kapusta miała z wierzchu sucho dolać sok spod niej lub zimną przegotowaną wodę,tak by była góra zalana.
Kiedy będzie już ukiszona dać do lodówki i można już zajadać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz