Piekłam całego kurczaka,udka zjedzone a co z reszty zrobić?Powstała potrawka bardzo smaczna i aromatyczna.Polecam na pewno Wam posmakuje:)
Składniki
Obrane z korpusu pieczone piersi kurczaka
pieczarki 20dkg
cebula duża
marchew
koperek kilka galązek
mąka 1 kopiata łyżka
lubczyk suszony 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki
masło łyżka
pieprz,maggi,sól
Cebulę pokroić w piórka,wrzucić na masło i zeszklić.Umyte pieczarki pokrojone w grube talarki dodać do zeszklonej cebuli i podsmażyć.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki dodać do pieczarek poddusić całość.
Pozostałości mięsne kurczaka jakie nam zostały z pieczenia i nie zjedzone,porwać na kawałeczki i dodać do pieczarek.Podsypać mąką kopiata łyżka.Zasmażyć.
Podlać wodą tak by była całość przykryta.Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Na końcu dodać śmietanę zahartowaną sosem ,doprawić do smaku pieprzem,solą i maggim, oraz czym lubimy,a na samym końcu wsypać pocięty koperek.
Zagotować.
Podawać z pieczywem,makaronem ,ziemniakami ...
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki dodać do pieczarek poddusić całość.
Pozostałości mięsne kurczaka jakie nam zostały z pieczenia i nie zjedzone,porwać na kawałeczki i dodać do pieczarek.Podsypać mąką kopiata łyżka.Zasmażyć.
Podlać wodą tak by była całość przykryta.Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Na końcu dodać śmietanę zahartowaną sosem ,doprawić do smaku pieprzem,solą i maggim, oraz czym lubimy,a na samym końcu wsypać pocięty koperek.
Zagotować.
Podawać z pieczywem,makaronem ,ziemniakami ...
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz