czwartek, 19 kwietnia 2018

Placuszki fenkułowo-ziemniaczane.
Pyszne,aromatyczne,chrupiące , pachnące anyżkiem,można zajadać jeden za drugim,tak bardzo smakują. Serdecznie polecam:)

Składniki


fenkuł 1/2 średniego
ziemniaki 3 szt srednie
cebula czerwona 1/2
mąka tortowa 2 łyżki
jajka 2
natka pietruszki garść
pieprz i sol do smaku
tłuszcz jaki lubimy do smażenia

Obrać ziemniaki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Fenkuł podzielić ,również zetrzeć.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.Natkę posiekać.
Wszystko dać do miski,dodać jajka,mąkę oraz sól i pieprz,dokładnie wymieszać.






Na patelni rozgrzać tłuszcz ja robiłam na maśle klarowanym,kłaść łyżką placuszki i lekko rozpłaszczać.
Smażyć z dwóch stron,po czym kłaść na papierowy ręcznik.
Aromat anyżku podczas smażenia wspaniale roznosi się po kuchni:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz