sobota, 6 kwietnia 2019

Pierś z indyka w winnym sosie.

pierś z indyka około 1kg
2 cebule
wino białe półwytrawne 1,5 szkl
lubczyk suszony łyżka
kurkuma łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
śmietana 12% 3 łyżki
2 liście laurowe
tłuszcz do obsmażenia 

Mięso poporcjować obtoczyć w mące i obsmażyćna tłuszczu.Przełożyć do naczynia żaroodpornego .Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i również przełożyć do naczynia.
Podlać szklaną wody oraz wlać wino.Piec pod przykryciem.
Dodać przyprawy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190st.


Piec ponad godz.Gdy mięso jest miękkie wyjąć ze sosu ,a sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką roztrzepaną w 1/2 szkl.wody.

Doprawić sos do smaku ,wrzucić mięso,wymieszać i chwilę zapiec już bez przykrycia.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz