piątek, 5 kwietnia 2019

Tort jagodowy z kremem mascarpone i kremem budyniowym z mango.



herbatniki maślane kilkanaście sztuk
mascarpone 250g
śmietanka 30% 200ml ,śmietan-fix 1 op.
konfitura z jagód 3 kopiate łyżki
rum 50ml
mleko 800ml
cukier do smaku ,3-4 łyżki
masło 200g
truskawki
2 galaretki truskawkowe 


Śmietankę ubić na sztywno ( opcjonalnie można dodać cukier puder 3 łyżki) dodać śmietan-fix,ubić,a na końcu serek mascarpone.

Dołożyć 3 kopiate łyżki konfitury i zmiksować.

Blaszkę 25/25 cm wyłożyć herbatnikami.
Na nie dać krem z mascarpone.
Na wierzch położyć drugą warstwę herbatników. 





Ugotować budyń, z 3 łyżkami cukru,przykryć by nie zrobił się na wierzchu kożuch i wystudzić.

Osobno utrzeć masło na puch,dodawać po łyżce budyniu i ucierać.
Na końcu wlać rum ,zmiksować.
Dodać pokrojone mango i łyżką zamieszać krem.




Krem wyłożyć na mascarpone.
Dać pokrojone truskawki.

Zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 800ml wrzącej wody.

Tort dać do schłodzenia najlepiej na całą noc.Ja za szybko pokroiłam,ale łakomstwo zwyciężyło:):)
 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz