Żeberka wieprzowe 1,20kg
czosnek 4 ząbki
przyprawa do grilla pikantna łyżka
ketchup pikantny 6 łyżek
curry łyżeczka
kminek łyżka
wino białe półwytrawne 1,5 szkl
Umyte żeberka podzielić na części,dać do naczynia żaroodpornego.
Dodać wszystkie przyprawy,czosnek przecisnąć przez praskę, oprócz wina,wino dodajemy później.
Dobrze wymieszać i odstawić na godz.by smaki przeszły przyprawami.
Piekarnik nagrzać do 160st. włożyć naczynie z żeberkami i piec około 1 godz.
Po tym czasie wlać wino ,wymieszać z żeberkami podnieść temp.do 180st.i dalej piec około 40min.aż mięso będzie odchodziło od kości.Jeśli mięso jest jeszcze twarde pieczemy dłużej,zależy od grubości żeberek.
Smacznego!
Dodać wszystkie przyprawy,czosnek przecisnąć przez praskę, oprócz wina,wino dodajemy później.
Dobrze wymieszać i odstawić na godz.by smaki przeszły przyprawami.
Piekarnik nagrzać do 160st. włożyć naczynie z żeberkami i piec około 1 godz.
Po tym czasie wlać wino ,wymieszać z żeberkami podnieść temp.do 180st.i dalej piec około 40min.aż mięso będzie odchodziło od kości.Jeśli mięso jest jeszcze twarde pieczemy dłużej,zależy od grubości żeberek.
Wino wyparuje,ale smak jego pozostanie w mięsie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz