środa, 3 kwietnia 2019

Żeberka w winie i ketchupie.



Żeberka wieprzowe 1,20kg
czosnek 4 ząbki
przyprawa do grilla pikantna łyżka
ketchup pikantny 6 łyżek
curry łyżeczka
kminek łyżka
wino białe półwytrawne 1,5 szkl 

Umyte żeberka podzielić na części,dać do naczynia żaroodpornego.

Dodać wszystkie przyprawy,czosnek przecisnąć przez praskę, oprócz wina,wino dodajemy później.

Dobrze wymieszać i odstawić na godz.by smaki przeszły przyprawami.


Piekarnik nagrzać do 160st. włożyć naczynie z żeberkami i piec około 1 godz.

Po tym czasie wlać wino ,wymieszać z żeberkami podnieść temp.do 180st.i dalej piec około 40min.aż mięso będzie odchodziło od kości.Jeśli mięso jest jeszcze twarde pieczemy dłużej,zależy od grubości żeberek.
Wino wyparuje,ale smak jego pozostanie w mięsie. 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz