poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Pulpety z mięsa wołowego z rosołu w sosie koperkowo-chrzanowym.


mięso wołowe z rosołu około 60dkg
cebula średnia
2 jajka
sos sojowo-grzybowy łyżka
bułka tarta 2 łyżki
2 marchewki z rosołu
pieprz i sól do smaku
koperek pęczek
cebula dymka pęczek
mąka pszenna 6-7 łyżek
chrzan kopiata łyżka
tłuszcz do smażenia u mnie masło klarowane
bulion 1,5-2 litry
lubczyk suszony łyżka
smietana 12% 2-3 łyżki 


Mięso z rosołu zmielić lub zblendować wraz z marchewką.

Dodać drobno pokrojoną cebulkę,jajka,bułkę tartą,pieprz i sól,sos sojowy.


Mięso dobrze wyrobić,wtedy lepiej robią się pulpety.






Rozgrzać tłuszcz na patelni,Każdy pulpecik obtoczyć w mące i kłaść na patelnię.
Obrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia.
 
Usmażone pulpety,zdjąć z patelni,a na pozostały tłuszcz,dać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.



Do rondla wlać bulion,zagotować.Na gotujący wsypać posiekany koperek i cebulkę dymkę.Dodać lubczyk.Zrobić zaczepkę z dwóch łyżek mąki i odrobiny zimnej wody.Wlać do sosu i mieszać by nie zrobiły się grudki.Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na koniec dodać łyżkę chrzanu,wymieszać i teraz dopiero dać pulpety.

Zagotować i wyłączyć ogień.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz