czwartek, 19 lipca 2018

Chleb orkiszowy z mnóstwem nasion.
Chlebuś wyszedł idealny.Zapach i smak...polecam wypróbować i na pewno nie jeden raz wrócicie do tego przepisu:

Składniki

  • mąka orkiszowa 700g
  • mąka chlebowa 300g typ 750
  • drożdże 10dkg
  • woda 600ml ciepła
  • sól łyżeczka
  • miód łyżeczka
  • nasiona dyni,słonecznika,siemienia lnianego ,czarnuszki po łyżeczce lub więcej
Zrobić zaczyn z drożdży ,wody ,miodu,mąki.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Do miski wsypać mąki,dodać rozczyn,sól, wodę,i nasiona,wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na poł godz.pod przykryciem.

Blaszki keksowki wysmarować masłem i posypać nasionami,lub wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 120st.
Ciasto wyłożyć we foremkach,zostawić na 30-35min.do wyrośnięcia.
Po tym czasie zwilżyć ciepłą wodą i dać do nagrzanego piekarnika na 10min.po tym czasie zwiększyć temp.do 200st.i piec do suchego patyczka ,około 60-65min.


Gotowy chlebek jest chrupiący ,pachnący i przesmaczny.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz