Chlebuś wyszedł idealny.Zapach i smak...polecam wypróbować i na pewno nie jeden raz wrócicie do tego przepisu:)
Składniki
-
mąka orkiszowa 700g
-
mąka chlebowa 300g typ 750
-
drożdże 10dkg
-
woda 600ml ciepła
-
sól łyżeczka
-
miód łyżeczka
-
nasiona dyni,słonecznika,siemienia lnianego ,czarnuszki po łyżeczce lub więcej
Zrobić zaczyn z drożdży ,wody ,miodu,mąki.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Do miski wsypać mąki,dodać rozczyn,sól, wodę,i nasiona,wyrobić dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na poł godz.pod przykryciem.
Blaszki keksowki wysmarować masłem i posypać nasionami,lub wyłożyć papierem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 120st.
Ciasto wyłożyć we foremkach,zostawić na 30-35min.do wyrośnięcia.
Smacznego!
Po tym czasie zwilżyć ciepłą wodą i dać do nagrzanego piekarnika na 10min.po tym czasie zwiększyć temp.do 200st.i piec do suchego patyczka ,około 60-65min.
Gotowy chlebek jest chrupiący ,pachnący i przesmaczny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz