czwartek, 19 lipca 2018

Ciasto waniliowo-czekoladowe.

Aromatyczne i baaardzo smaczne ciasto,w którym czuć bakalie zapach skórki pomarańczowej dopełnia fantastycznego smaku.Serdecznie polecam:) 

Składniki


  • mąka tortowa 4szkl
  • margaryna kasia
  • cukier 3/4szkl
  • cukier waniliowy 2op
  • olejek waniliowy
  • olejek migdałowy
  • jajka 5szt
  • śmietana 12% 600-700ml
  • kakao 2 kopiate łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1szkl
  • żurawina suszona 3 łyżki
  • pr.do pieczenia 3 łyżeczki
  • Margarynę zmiksować z żółtkami i cukrami.
    Białka ubić na pianę.

    Dodać mąkę pr.do pieczenia,śmietanę,i zmiksować.Na końcu dodać pianę i już zmiksować na wolnych obrotach.
    Ciasto podzielić na dwie części,do jasnej dodać zapach waniliowy,połowę skórki i żurawiny.
    Blaszkę 24/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać jasne ciasto.

    Do drugiej połowy ciasta dać zapach migdałowy ,kakao ,oraz resztę skórki i żurawiny,zmiksować i wylać na jasne ciasto.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.piec 10min po tym czasie zwiększyć temp.do 190st i piec godz.a najlepiej do suchego patyczka.

    Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz