Aromatyczne i baaardzo smaczne ciasto,w którym czuć bakalie zapach skórki pomarańczowej dopełnia fantastycznego smaku.Serdecznie polecam:)
Składniki
- mąka tortowa 4szkl
- margaryna kasia
- cukier 3/4szkl
- cukier waniliowy 2op
- olejek waniliowy
- olejek migdałowy
- jajka 5szt
- śmietana 12% 600-700ml
- kakao 2 kopiate łyżki
- skórka pomarańczowa kandyzowana 1szkl
- żurawina suszona 3 łyżki
- pr.do pieczenia 3 łyżeczki
- Margarynę zmiksować z żółtkami i cukrami.
Białka ubić na pianę.
Dodać mąkę pr.do pieczenia,śmietanę,i zmiksować.Na końcu dodać pianę i już zmiksować na wolnych obrotach.
Ciasto podzielić na dwie części,do jasnej dodać zapach waniliowy,połowę skórki i żurawiny.
Blaszkę 24/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać jasne ciasto.
Do drugiej połowy ciasta dać zapach migdałowy ,kakao ,oraz resztę skórki i żurawiny,zmiksować i wylać na jasne ciasto.
Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.piec 10min po tym czasie zwiększyć temp.do 190st i piec godz.a najlepiej do suchego patyczka.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz