środa, 29 stycznia 2020

Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i podrobami.

Polecam tak nadzianą kaczkę.Obiad syty i smaczny,jeśli nie przepadacie za podrobami ,można dać mięso.Jednak my wolimy smak wątróbki w farszu i żołądków.Natka pietruszki dodaje smaku i aromatu.



kaczka świeża
300g żołądki kurze
200g wątróbki kurzej
2 jajka
200 g kasza gryczana
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 małe papryczki chili
morele suszone 6 szt.
garść rodzynek
3 łyżki bułki tartej,pieprz i sól
2 marchewki,1 pietruszka


Zblendować oczyszczone żołądki i wątróbki.
Dać do miski.


Kaszę ugotować 15min.i wystudzić,dać do miski.


Dodać posiekaną natkę,pokrojone morele,rodzynki,jajka,bułkę tartą ,sól i pieprz do smaku.


Wyciąć z kaczki szyjkę tak by nie uszkodzić skóry.

Farsz dokładnie wymieszać i nadziewać kaczkę,spinać wykałaczkami.
Szyję również nadziać,ciasno upychając farsz,spiąć wykałaczkami.

Marchew ,papryczki i pietruszkę pokroić w kostkę i dać na spód naczynia żaroodpornego.Na warzywa położyć kaczkę ,przykryć folią i dać do nagrzanego piekarnika góra-dół do 180st.
Piec około 2 godz.

Zimną kaczkę poporcjować i zapiec w piekarniku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz