Pasztet z piersi kurczaka,wątróbki i selera naciowego.
Delikatny,aromatyczny i bardzo smaczny pasztet.W takim pasztecie wiemy co mamy,a w sklepowych pewnie pomielone skórki. Serdecznie Wam polecam:)
podwójna pierś z kurczaka
150g kurzej wątróbki
3 cebule
2 lodygi selera naciowego
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 lyżka
2 jajka
gałka muszkatałowa 2 łyżeczki
sól i ieprz do smaku
do foremki masło i bułka tarta
150g kurzej wątróbki
3 cebule
2 lodygi selera naciowego
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 lyżka
2 jajka
gałka muszkatałowa 2 łyżeczki
sól i ieprz do smaku
do foremki masło i bułka tarta
Pokrojoną pierś wrzucić na patelnię i podsmażyć na łyżce masła.Dodać cebulę pokrojoną w piórka i również podsmażyć.
Na końcu dodać seler naciowy pokrojony na części i wątróbkę.
Wszystko podsmażyć,podlać wodą 100-150ml i poddusić.
Wystudzić,całość zblendować ( tym razem nie mieliłam,mniej pracy z blendowaniem)
Dać do miski,dodać jajka,przyprawy,jeśli masa jest zbyt gęsta można podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
Dokładnie wymieszać.
Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem i wysypć bułką tartą.
Na końcu dodać seler naciowy pokrojony na części i wątróbkę.
Wszystko podsmażyć,podlać wodą 100-150ml i poddusić.
Wystudzić,całość zblendować ( tym razem nie mieliłam,mniej pracy z blendowaniem)
Dać do miski,dodać jajka,przyprawy,jeśli masa jest zbyt gęsta można podlać bulionem lub przegotowaną wodą.
Dokładnie wymieszać.
Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem i wysypć bułką tartą.
Dać do nagrzanego piekarnika do 190st i piec około 1 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz