Pączki cytrynowo-pomarańczowe z rumem i marmoladą.
Aromatyczne i bardzo smaczne pączki nadziewane marmoladą wieloowocową,dodatek rumu i skórek z cytryny i pomarańczy dodaje im smaku i wyrazistości. Najlepsze jescze ciepłe:) Serdecznie polecam:)
1,400 kg mąki tortowej
15dkg drożdży świeżych
10 łyżek cukru
9 żółtek
cukier waniliowy
900 ml mleko
Pomarańcza starta skorka i sok
cytryna starta skórka i sok
rum 100ml
szczypta soli
tłuszcz do smażenia u mnie smalec 1200g
Cukier puder do posypania
marmolada wieloowocowa 600g
15dkg drożdży świeżych
10 łyżek cukru
9 żółtek
cukier waniliowy
900 ml mleko
Pomarańcza starta skorka i sok
cytryna starta skórka i sok
rum 100ml
szczypta soli
tłuszcz do smażenia u mnie smalec 1200g
Cukier puder do posypania
marmolada wieloowocowa 600g
Z drożdży ,łyżki cukru,łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żołtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać cukier ,cukier waniliowy i mikserem utrzeć na puch.
Mąkę przesiać do miski,dać utarte żółtka,rum,dobrze ciepłe mleko ( wlewać porcjami).Cytrynę i pomarańczę wyszorować i zetrzeć skórki.Dodać wyciśnięte z nich soki.
Wlać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ruchem okrężnym ,zbierając z boków mąkę.
Mleko dolewamy stopniowo by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Ciasto wyrabiamy około 15min.aż zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć i dać w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta urywamy porcję,dać na stolnicę podsypaną mąką,moment wyrobić ręką,rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Większą szklanką lub kubkiem wycinać kółka,kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady,przykryć drugim kółkiem .Mniejszą szklanką wycinać pączki i odkładać na ściereczkę,przykryć.Pączki jeszcze podrosną.
Żołtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać cukier ,cukier waniliowy i mikserem utrzeć na puch.
Mąkę przesiać do miski,dać utarte żółtka,rum,dobrze ciepłe mleko ( wlewać porcjami).Cytrynę i pomarańczę wyszorować i zetrzeć skórki.Dodać wyciśnięte z nich soki.
Wlać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ruchem okrężnym ,zbierając z boków mąkę.
Mleko dolewamy stopniowo by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Ciasto wyrabiamy około 15min.aż zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć i dać w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta urywamy porcję,dać na stolnicę podsypaną mąką,moment wyrobić ręką,rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Większą szklanką lub kubkiem wycinać kółka,kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady,przykryć drugim kółkiem .Mniejszą szklanką wycinać pączki i odkładać na ściereczkę,przykryć.Pączki jeszcze podrosną.
Wyrobić ciasto do końca,a w między czasie rozgrzać tłuszcz.
Wrzucać pączki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwoch stron na złoty kolor.
Wyjmować na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Letnie posypać cukrem pudrem.
Wyjmować na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
Letnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz