środa, 22 stycznia 2020

Pączki cytrynowo-pomarańczowe z rumem i marmoladą.


Aromatyczne i bardzo smaczne pączki nadziewane marmoladą wieloowocową,dodatek rumu i skórek z cytryny i pomarańczy dodaje im smaku i wyrazistości. Najlepsze jescze ciepłe:) Serdecznie polecam:)






1,400 kg mąki tortowej
15dkg drożdży świeżych
10 łyżek cukru
9 żółtek
cukier waniliowy
900 ml mleko
Pomarańcza starta skorka i sok
cytryna starta skórka i sok
rum 100ml
szczypta soli
tłuszcz do smażenia u mnie smalec 1200g
Cukier puder do posypania
marmolada wieloowocowa 600g




Z drożdży ,łyżki cukru,łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić zaczyn.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żołtka oddzielić od białek.Do żółtek dodać cukier ,cukier waniliowy i mikserem utrzeć na puch.

Mąkę przesiać do miski,dać utarte żółtka,rum,dobrze ciepłe mleko ( wlewać porcjami).Cytrynę i pomarańczę wyszorować i zetrzeć skórki.Dodać wyciśnięte z nich soki.
Wlać wyrośnięty zaczyn i zagniatać ruchem okrężnym ,zbierając z boków mąkę.
Mleko dolewamy stopniowo by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Ciasto wyrabiamy około 15min.aż zacznie odchodzić od ręki.

Ciasto przykryć i dać w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta urywamy porcję,dać na stolnicę podsypaną mąką,moment wyrobić ręką,rozwałkować na grubość 1,5 cm.
Większą szklanką lub kubkiem wycinać kółka,kłaść po 1/2 łyżeczki marmolady,przykryć drugim kółkiem .Mniejszą szklanką wycinać pączki i odkładać na ściereczkę,przykryć.Pączki jeszcze podrosną.



Wyrobić ciasto do końca,a w między czasie rozgrzać tłuszcz.




Wrzucać pączki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwoch stron na złoty kolor.
Wyjmować na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.

Letnie posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz