czwartek, 23 stycznia 2020

Schab pieczony pod pieczarkami w śmietanie.

Schab wyszedł bardzo miękki i smaczny.Polecam na obiad jak i na przekąske.


1,30 kg schab
majeranek,kumin,słodka papryka,czosnek granulowany-po łyżeczce
600g pieczarek
4 cebule
śmietanka 18% 200ml
śmietana 18 % 150ml
pieprz i sól
masło 2 łyżki

Schab natrzeć przyprawami ,zawinąć w folię aluminiową i upiec.
Pod koniec pieczenia odkryć i lekko zapiec wierzch.Piec około 1,5 godz.góra-dół w 180st.

Mięso wyjąć na talerz i odstawić w chłodne miejsce.

Na drugi dzień pokroić w plastry jakie nam pasują i dać do naczynia żaroodpornego.


Cebule pokroić w piórka,zeszklić na maśle,dodać grubo pokrojone pieczarki i na dużym ogniu odparowywać.
Skropić sokiem z cytryny,by pieczarki nie ściemniały.

Wlać śmietankę i śmietanę,wymieszać i zagęszczać przez 10min.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Gotowe pieczarki wylać na mięso,dać do nagrzanego piekarnika do 180st.i zapiec przez 30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz