niedziela, 6 października 2019

Boczek surowy duszony.

Boczek surowy duszony.
boczek surowy 700g
2 liście laurowe
4 szt.ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
majeranek łyżeczka
przyprawa do żeberek łyżeczka
kminek łyżeczka
nektarynka

Umyty boczek zaprawić przyprawami.
Dać do rondelka i podlać szklaną wody.
Dusić pod przykryciem około 30min. 

Jeśli woda odparuje dolać tak by dno było przykryte.


Dodać po 30min. pokrojoną cebulkę w piórka i jedną lub dwie nektarynki,one dają fajny lekko kwaskowy smak.


Dalej dusić,aż boczek będzie miękki.Boczek puści tłuszcz i pod koniec będzie się smażył wraz cebulką.
 

Gotowy boczek podawać z musztardą.Najlepszy jest na ciepło:) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz