łopatka wieprzowa 700g
2 jajka
4 ząbki czosnku,pieprz i sól
SOS
liście laurowe 3 szt,ziele angielskie 6 szt
musztarda sarepska 2 łyżki
sos słodki chili łyżka
kurkuma łyżeczka
2 łyżki mąki pszennej
śmietana 12% 150ml
mąka do obtoczenia pulpetów
natka selera korzennego
maggi,pieprz sól
Mięso zmielić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jajka oraz pieprz i sol.
Mięso dobrze wyrobić,formować kule i obtaczać w mące.
Przygotować sos,do wody około 1,5 l dać kurkumę,musztardę,ziele angielskie,liście laurowe,sos chilii zagotować.
Zamiast wody można dać bulion.
Sos pogotować 5min.Na gotujący wrzucić pulpety,delikatnie zamieszać,gotować następne 10min.
Po tym czasie wyjąć pulpety i zaprawić sos mąką roztrzepaną w odrobinie zimnej wody.Na koniec dać śmietanę zahartowaną w sosie,
Doprawić sos do smaku przyprawami oraz musztardą jeśli chcemy bardziej wyrazisty smak.Dodać posiekaną zieleninę.
Mięso dobrze wyrobić,formować kule i obtaczać w mące.
Przygotować sos,do wody około 1,5 l dać kurkumę,musztardę,ziele angielskie,liście laurowe,sos chilii zagotować.
Zamiast wody można dać bulion.
Sos pogotować 5min.Na gotujący wrzucić pulpety,delikatnie zamieszać,gotować następne 10min.
Po tym czasie wyjąć pulpety i zaprawić sos mąką roztrzepaną w odrobinie zimnej wody.Na koniec dać śmietanę zahartowaną w sosie,
Doprawić sos do smaku przyprawami oraz musztardą jeśli chcemy bardziej wyrazisty smak.Dodać posiekaną zieleninę.
Wrzucić do sosu pulpety i zagotować.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz