Cielęcy bruścik w sosie śmietanowym.
1,5kg cielęciny ,bruścik
2 marchewki
2 cebule
Ziele angielskie 4szt
liście laurowe 3 szt
2 lyżeczki lubczyku suszonego
łyżeczka czosnek suszony
łyżecza przyprawy d gulaszu
kopiata łyżka mąki
masło łyżka
2 kopiate łyżki śmietany 18%
2 marchewki
2 cebule
Ziele angielskie 4szt
liście laurowe 3 szt
2 lyżeczki lubczyku suszonego
łyżeczka czosnek suszony
łyżecza przyprawy d gulaszu
kopiata łyżka mąki
masło łyżka
2 kopiate łyżki śmietany 18%
Umytą cielęcinę podzielić na części i dać do rondla.
Zalać wodą tyle by przykryło mięso.Dodać ziele,liście laurowe,czosnek,lubczyk,i pozostałe składniki.
Gotować 1 godz.jeśli mięso jest twardawe dalej gotwać.
Osobno na patelni zrumienić na maśle cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w talarki.
Dodać do miękkiego mięsa.
W odrobinie zimnej wody roztrzepać mąkę ,zalać cielęcinę,a na koniec dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną sosu.
Zagotować,doprawić delikatnie do smaku.
Zalać wodą tyle by przykryło mięso.Dodać ziele,liście laurowe,czosnek,lubczyk,i pozostałe składniki.
Gotować 1 godz.jeśli mięso jest twardawe dalej gotwać.
Osobno na patelni zrumienić na maśle cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w talarki.
Dodać do miękkiego mięsa.
W odrobinie zimnej wody roztrzepać mąkę ,zalać cielęcinę,a na koniec dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną sosu.
Zagotować,doprawić delikatnie do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz