czwartek, 31 października 2019

Cielęcy bruścik w sosie śmietanowym.


1,5kg cielęciny ,bruścik
2 marchewki
2 cebule
Ziele angielskie 4szt
liście laurowe 3 szt
2 lyżeczki lubczyku suszonego
łyżeczka czosnek suszony
łyżecza przyprawy d gulaszu
kopiata łyżka mąki
masło łyżka
2 kopiate łyżki śmietany 18%

Umytą cielęcinę podzielić na części i dać do rondla.
Zalać wodą tyle by przykryło mięso.
Dodać ziele,liście laurowe,czosnek,lubczyk,i pozostałe składniki.

Gotować 1 godz.jeśli mięso jest twardawe dalej gotwać.

Osobno na patelni zrumienić na maśle cebulę pokrojoną w piórka oraz marchew pokrojoną w talarki.


Dodać do miękkiego mięsa.



W odrobinie zimnej wody roztrzepać mąkę ,zalać cielęcinę,a na koniec dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną sosu.


Zagotować,doprawić delikatnie do smaku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz