środa, 12 grudnia 2018

Galaretka z cielęcego ozorka.

Polecam smakoszom podrobów:) 

ozorek cielęcy
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por biała część
seler naciowy 3 łodygi
czosnek 5 ząbków
cebula przypieczona
pieprz,sól ,maggi
żelatyna spożywcza 75g
do dekoracji

  1. Ozorek wymoczyć w letniej wodzie około 1/2 godz.
    Dać do garnka i pogotować dwa razy zmieniając wodę.

    Przełożyć do czystej wody,dać ,liście ,ziele .Gotować do miękkości ozorka,tak do 2 godz.woda ma lekko pyrkać .
    Pół godz.przed końcem gotowania dać warzywa,cebulę podpieczoną,kostkę rosołową.
    Na samym końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz,sól ,maggi.

    Wyjąć chochlą cedzakową ozorek i warzywa.
    Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Doprawić jeszcze do smaku jeśli jest taka konieczność.

    Przestudzony ozorek obrać z grubej skóry,wykroić tłuste kawałki.Pokroić na małe części.


    Na spód miseczek dać zieleninę,paprykę,marchew i pietruszkę.

    Na warzywa dać pokrojony ozorek i zalać przestudzonym wywarem.
    Dać do lodówki by galaretka stężała.

    Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz