Ozorek wymoczyć w letniej wodzie około 1/2 godz.
Dać do garnka i pogotować dwa razy zmieniając wodę.
Przełożyć do czystej wody,dać ,liście ,ziele .Gotować do miękkości ozorka,tak do 2 godz.woda ma lekko pyrkać .
Pół godz.przed końcem gotowania dać warzywa,cebulę podpieczoną,kostkę rosołową.
Na samym końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz,sól ,maggi.
Wyjąć chochlą cedzakową ozorek i warzywa.
Do gorącego wywaru dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Doprawić jeszcze do smaku jeśli jest taka konieczność.
Przestudzony ozorek obrać z grubej skóry,wykroić tłuste kawałki.Pokroić na małe części.
Na spód miseczek dać zieleninę,paprykę,marchew i pietruszkę.
Na warzywa dać pokrojony ozorek i zalać przestudzonym wywarem.
Dać do lodówki by galaretka stężała.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz