Mogą urozmaicić świąteczny stół tym którzy nie przepadają za karpiem bo ma ości.Kotleciki mogą zjeść spokojnie starsze osoby jak i dzieci.Serdecznie polecam:)
karp 60dkg
mała kajzerka
jajka 2 szt
szalotka
mały pęczek koperku
buka tarta do masy 2 łyżki
pieprz i sól
masło klarowane
Zagotować wodę z dodatkiem ziela i liści laurowych.Posolić do smaku.
Na gotującą wodę wrzucić kawałki karpia.
Pogotować 5 min.
Na gotującą wodę wrzucić kawałki karpia.
Pogotować 5 min.
Wyjąć i wystudzić,obrać dokładnie z ości i dać do miski.
Dodać namoczoną bułką odciśniętą,pokrojoną szalotkę i koperek,jajka,bułkę tartą oraz przyprawy.
Masę dobrze wyrobić i dać do lodówki by trochę stężała.
Wilgotnymi rękoma formujemy małe kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło klarowane.
Smacznego!
Usmażyć z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz