Jeśli lubicie podroby ta wersja krokietów na pewno Wam posmakuje. Krokiety delikatne,miękkie o lekko chrupiącej panierce,po prostu pycha:) To jest moja druga wersja wykorzystania płucek w kuchni,wcześniej były pierogi:) Serdecznie polecam obie wersje:)
płucka cielęce w całości
cebula 3-4 szt, czosnek 4 ząbki
smalec 1/2 kostki
pieprz,sól,maggi
CIASTO NA NALEŚNIKI
500g mąki
2 -2,5 szkl mleka
1/5 szkl wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Bułka tarta
jajka 2szt
Płucka oczyścić z rur i przerostów,dobrze wypłukać i zagotować przez 10min.Po tym czasie odlać wodę.
Płucka zalać zimną wodą dodać ziele i liście.
Gotować do miękkości około 1,5 godz.na wolnym ogniu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
Płucka zmielić dodać do podsmażonej cebuli,dać dużo pieprzu,doprawić solą i maggi do smaku ,podsmażyć około 1/2 godz.
Usmażyć naleśniki,ciasto ma być dość gęste.
Zostawić trochę ciasta naleśnikowego do obtaczania krokietów.
Do ciasta dodać dwa jajka.
Na naleśniki kłaść po kopiatej łyżce farszu,obtoczyć w cieście naleśnikowym oraz bułce tartej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz