sobota, 8 grudnia 2018

Krokiety z farszem z cielęcych płucek.

Jeśli lubicie podroby ta wersja krokietów na pewno Wam posmakuje. Krokiety delikatne,miękkie o lekko chrupiącej panierce,po prostu pycha:) To jest moja druga wersja wykorzystania płucek w kuchni,wcześniej były pierogi:) Serdecznie polecam obie wersje:) 

płucka cielęce w całości
cebula 3-4 szt, czosnek 4 ząbki
smalec 1/2 kostki
pieprz,sól,maggi
CIASTO NA NALEŚNIKI
500g mąki
2 -2,5 szkl mleka
1/5 szkl wody gazowanej
3 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Bułka tarta
jajka 2szt

Płucka oczyścić z rur i przerostów,dobrze wypłukać i zagotować przez 10min.Po tym czasie odlać wodę.
Płucka zalać zimną wodą dodać ziele i liście.
Gotować do miękkości około 1,5 godz.na wolnym ogniu.


Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.
Płucka zmielić dodać do podsmażonej cebuli,dać dużo pieprzu,doprawić solą i maggi do smaku ,podsmażyć około 1/2 godz.



Usmażyć naleśniki,ciasto ma być dość gęste.

Zostawić trochę ciasta naleśnikowego do obtaczania krokietów.

Do ciasta dodać dwa jajka.


Na naleśniki kłaść po kopiatej łyżce farszu,obtoczyć w cieście naleśnikowym oraz bułce tartej.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz