środa, 12 grudnia 2018

Pasztet z kaczki z orzechami i suszonymi śliwkami.

Pasztet świetny ,złamany smak mięsa chrupiącymi orzechami i zapachem suszonych śliwek.Serdecznie polecam:) 

kaczka
wątróbka drobiowa 10dkg
żołądki kurze 10dkg
buka tarta 2 łyżki
śliwki suszone 100g
orzechy włoskie 20szt
ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
jajka 2szt
boczek wędzony 10dkg
sól,pieprz

Upieczoną kaczkę obrać z mięsa.Zmielić wraz z wątróbką i żołądkami.
Dodać wszystkie przyprawy,pocięte w paski śliwki suszone i pokrojone orzechy włoskie.

Dodać jajka,bułkę tartą,sól i pieprz do smaku ,dobrze wyrobić masę.

Do masy można dodać trochę tłuszczu spod smażenia kaczki,żeby pasztet nie był za suchy.





Foremki aluminiowe wysmarować tłuszczem spod kaczki i wysypać bułką tartą.Nałożyć masę,a na wierzchu ułożyć cieńkie plasterki boczku.

Dać do nagrzanego piekarnika do 180st,i zapiekać około godz.
Gdy pasztet lekko przestygnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na półmisek. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz