Pasztet świetny ,złamany smak mięsa chrupiącymi orzechami i zapachem suszonych śliwek.Serdecznie polecam:)
kaczka
wątróbka drobiowa 10dkg
żołądki kurze 10dkg
buka tarta 2 łyżki
śliwki suszone 100g
orzechy włoskie 20szt
ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
jajka 2szt
boczek wędzony 10dkg
sól,pieprz
Upieczoną kaczkę obrać z mięsa.Zmielić wraz z wątróbką i żołądkami.
Dodać wszystkie przyprawy,pocięte w paski śliwki suszone i pokrojone orzechy włoskie.
Dodać jajka,bułkę tartą,sól i pieprz do smaku ,dobrze wyrobić masę.
Do masy można dodać trochę tłuszczu spod smażenia kaczki,żeby pasztet nie był za suchy.
Foremki aluminiowe wysmarować tłuszczem spod kaczki i wysypać bułką tartą.Nałożyć masę,a na wierzchu ułożyć cieńkie plasterki boczku.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st,i zapiekać około godz.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st,i zapiekać około godz.
Gdy pasztet lekko przestygnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na półmisek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz