Jabłek w tym roku mam pod dostatkiem,trzeba je zjadać .Placuszki wyszły bardzo smaczne,pulchne i chrupiące , na obiad lub na deser:)
NA CIASTO
śmietana 18 % 500ml
cukier waniliowy
4 jajka,pr.do pieczenia łyżeczka
mleko 1/2 szkl
mąka 2,5-3 szkl.
szczypta soli,skórka z cytryny i sok z 1/2 cytryny
jabłka
masło klarowane
Ciasto na placuszki zblendować.Ma być dość gęstej konsystencji,by nie rozlewało się na patelni.
Jabłka obrać,pokroić na centymetrowekrążki .Wybrać ze środka gniazda nasienne.
Masło rozgrzać na patelni,obtoczyć w cieście krążki jabłek ,kłaść na gorący tłuszcz i usmażyć z dwóch stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę!
Jabłka obrać,pokroić na centymetrowekrążki .Wybrać ze środka gniazda nasienne.
Masło rozgrzać na patelni,obtoczyć w cieście krążki jabłek ,kłaść na gorący tłuszcz i usmażyć z dwóch stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu,posypać cukrem pudrem.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz