sobota, 3 listopada 2018

Galaretka z kurzych żołądków i podudzi z indyka.


żołądki z kurczaka 1kg
2 podudzia z indyka
marchew 2 szt
żelatyna spożywcza 70gr
groszek konserwowy szklanka
sól do smaku
czosnek 5 ząbków
przypalona cebula
sok z cytryny 


żołądki oczyścić z tłuszczu,wymoczyć w wodzie.
Dać do garnka zalać wodą i zagotować,wodę odlać.Czynność powtórzyć 2 razy.

Obgotowane żołądki zalać ponownie wodą,dodać przyprawy,marchew,ziele,liście oraz podudzia z indyka.
Gotować 2 godz.do miękkości żołądków i podudzi.
Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy mięsko jest miękkie wybrać z rosołu,wystudzić poporcjować tzn.pokroić .

Przygotować miseczki,na spód dać marchew,groszek ,natkę pietruszki oraz pokrojone żołądki i mięso.

Rosół doprawić do smaku,wsypać do gorącego żelatynę,nie gotować tylko rozpuścić.

Przestudzonym rosołem zalać mięso i dać do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego życzę! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz