Galaretka z kurzych żołądków i podudzi z indyka.
żołądki z kurczaka 1kg
2 podudzia z indyka
marchew 2 szt
żelatyna spożywcza 70gr
groszek konserwowy szklanka
sól do smaku
czosnek 5 ząbków
przypalona cebula
sok z cytryny
żołądki oczyścić z tłuszczu,wymoczyć w wodzie.
Dać do garnka zalać wodą i zagotować,wodę odlać.Czynność powtórzyć 2 razy.Obgotowane żołądki zalać ponownie wodą,dodać przyprawy,marchew,ziele,liście oraz podudzia z indyka.
Gotować 2 godz.do miękkości żołądków i podudzi.
Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy mięsko jest miękkie wybrać z rosołu,wystudzić poporcjować tzn.pokroić .
Przygotować miseczki,na spód dać marchew,groszek ,natkę pietruszki oraz pokrojone żołądki i mięso.
Rosół doprawić do smaku,wsypać do gorącego żelatynę,nie gotować tylko rozpuścić.
Przestudzonym rosołem zalać mięso i dać do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz