środa, 28 listopada 2018

Pasztet z gęsiny

Pasztet wyszedł bardzo delikatny i bardzo smaczny :) 

korpus z gęsi
wątróbka drobiowa 30dkg
liście laurowe 4 szt
jajka 3 szt
bułka tarta 3-4 łyżki
pieprz i sól
cebula 1 średnia
tłuszcz do foremki
rosół spod gęsi 



Ugotować korpus gęsi wraz z warzywami i przyprawami jak ziele angielskie i liście laurowe.
Wystudzić i obrać mięso. 





Cebulę pokrojoną zeszklić ,dodać oczyszczoną z błon wątróbke i usmażyć.

Mięso i wątróbkę zmielić.
Dodać jajka,bułkę tartą,gałkę,pieprz i sól do smaku.
Jak masa jest za gęsta dodać rosół z gotowania gęsi.



dobrze wyrobić.Foremkę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą i wyłożyć masę.
Wierzch zwilżyć rosołem.

Piec do złotego koloru w 180st.góra-dół.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz