Pasztet wyszedł bardzo delikatny i bardzo smaczny :)
korpus z gęsi
wątróbka drobiowa 30dkg
liście laurowe 4 szt
jajka 3 szt
bułka tarta 3-4 łyżki
pieprz i sól
cebula 1 średnia
tłuszcz do foremki
rosół spod gęsi
Ugotować korpus gęsi wraz z warzywami i przyprawami jak ziele angielskie i liście laurowe.
Wystudzić i obrać mięso.
Cebulę pokrojoną zeszklić ,dodać oczyszczoną z błon wątróbke i usmażyć.
Mięso i wątróbkę zmielić.
Dodać jajka,bułkę tartą,gałkę,pieprz i sól do smaku.
Jak masa jest za gęsta dodać rosół z gotowania gęsi.
Mięso i wątróbkę zmielić.
Dodać jajka,bułkę tartą,gałkę,pieprz i sól do smaku.
Jak masa jest za gęsta dodać rosół z gotowania gęsi.
dobrze wyrobić.Foremkę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą i wyłożyć masę.
Wierzch zwilżyć rosołem.
Piec do złotego koloru w 180st.góra-dół.
Wierzch zwilżyć rosołem.
Piec do złotego koloru w 180st.góra-dół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz