sobota, 3 listopada 2018

Podudzia kurczaka w sosie kurkowo-warzywnym.

Miałam trochę kurek ,tak pomyślałam o kurczaku w warzywach z kurkami.Przepis wyszedł super...serdecznie Wam polecam,można dać inne grzybki,na pewno wyjdzie smacznie:) 

podudzia kurczaka 8 szt
papryka żółta
marchew 2 szt
cebula
mały seler
pietruszka 1 szt
masło 1/4 kostki
mąka 1 szkl do obtoczenia podudzi
tluszcz do obsmażenia podudzi
bazylia 1 łyżeczka
lubczyk suszony 1łyżeczka
kurki 25dkg
śmietana 150ml
pieprz i sól do smaku 

Na patelni podsmażyć wszystkie warzywa na maśle.
Przełożyć do garnka podlać odrobiną wody i zagotować około 15 min.
Zblendować warzywa podlać wodą jak jest za gęste.

Osobno na patelni obsmażyć obtoczone w mące podudzia.
Dodać do zblendowanych warzyw,dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa.

Kurki podsmażyć na maśle osobno i dodać pod koniec gotowania do mięsa.

Śmietanę roztrzepać z 1 łyżką mąki i dodać do potrawy.
Dodać sól ,pieprz,bazylię,lubczyk,zagotować.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz