piątek, 16 listopada 2018

Sero-jabłkowiec.

Pyszne i delikatne ciasto .Ser gotowany,jabłka prażone ,na koniec śmietanowa pianka...po prostu ciasto rozpływa się w ustach.Delicje:) Serdecznie polecam:) 


twaróg półtłusty 1 kg
masło 200gr
jajka 4 szt
cukier 1/2 szkl
mleko 120ml
herbatniki szkolne lub maślane 340g lub więcej
śmietanki 30% po 200ml 2 kubki
jabłka prażone 900ml
galaretki( jakie mamy) 2 op.
śmietan-fix 3 op.
czekolada 70% kakao 1/2 tabliczki
sok z 1/2 cytryny 




Twaróg zmielić.
W rondlu rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać zmielony ser,budynie rozpuszczone w mleku,jajka i doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając.
Dodać na końcu rodzynki.

Brytfankę 24/34 wyścielić folią aluminiową( łatwiej będzie wyjąć ciasto)
Na spód ułożyć warstwę herbatników.

Gotujący ser wylać na warstwę herbatników,lekko przestudzić i wyłożyć następną warstwę herbatników.



Osobno w rondlu podgrzać jabłka prażone najlepiej własnej roboty,te kupne nie są najlepsze:)

Do gorących dodać galaretki ,dobrze wymieszać i już nie gotować.

Przestudzić i wylać na herbatniki. Na wierzchu ułożyć następną warstwę herbatników.Dać do lodówki na kilka godzin.

Śmietanki ubić z cukrem pudrem,dodać śmietan-fixy oraz sok z 1/2 cytryny.
Wyłożyć na ciasto,wierzch posypać startą czekoladą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz