piątek, 16 listopada 2018

Grochówka na wędzonych żeberkach.

Najlepsza w prostym wydaniu,syta i aromatyczna:) 


groch żółty łuskany 40dkg
żeberka wędzone 35dkg
kiełbasa drobiowa 20dkg
boczek wędzony 15dkg
kiełbasa krakowska 20dkg
ziemniaki średnie 5 szt
marchew 2 szt,duża
liście laurowe 3 szt
cebula 1szt
majeranek kopiata łyżka
pieprz,sól ,maggi

Groch trzykrotnie wypłukać.
Dać do garnka,dodać żeberka zalać wodą by dobrze przykryła groch i żeberka i na wolnym ogniu gotować do rozgotowania grochu.
W miarę potrzeby uzupełniać wodą.


Na patelni pokroić boczek i usmażyć do puszczenia tłuszczu,dodać pokrojoną w kostkę cebule i ją zeszklić.

Dodać pokrojone wędliny i smażyć wszystko pół godz.


Żeberka wyjąć i obrać z mięsa,pokroić i dodać do grochówki.Dodać ziele i liście.


Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę a drugą marchew utrzeć na grubych oczkach tarki.

Dodać do grochówki jak również podsmażone wędliny.Uzupełnić wodą by grochowka nie była za gęsta.

Przyprawić do smaku ,dać roztarty w dłoni majeranek i gotować 10 min.




Smacznego życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz