Najlepsza w prostym wydaniu,syta i aromatyczna:)
groch żółty łuskany 40dkg
żeberka wędzone 35dkg
kiełbasa drobiowa 20dkg
boczek wędzony 15dkg
kiełbasa krakowska 20dkg
ziemniaki średnie 5 szt
marchew 2 szt,duża
liście laurowe 3 szt
cebula 1szt
majeranek kopiata łyżka
pieprz,sól ,maggi
Groch trzykrotnie wypłukać.
Dać do garnka,dodać żeberka zalać wodą by dobrze przykryła groch i żeberka i na wolnym ogniu gotować do rozgotowania grochu.
W miarę potrzeby uzupełniać wodą.
Na patelni pokroić boczek i usmażyć do puszczenia tłuszczu,dodać pokrojoną w kostkę cebule i ją zeszklić.
Dodać pokrojone wędliny i smażyć wszystko pół godz.
Żeberka wyjąć i obrać z mięsa,pokroić i dodać do grochówki.Dodać ziele i liście.
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę a drugą marchew utrzeć na grubych oczkach tarki.
Dodać do grochówki jak również podsmażone wędliny.Uzupełnić wodą by grochowka nie była za gęsta.
Przyprawić do smaku ,dać roztarty w dłoni majeranek i gotować 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz