środa, 28 listopada 2018

Gołabki z mięsem,kaszą jęczmienną i ryżem.

Każdy z nas lubi gołąbki czy z sosem,czy bez są wyśmienite.Serdecznie polecam moje:) 

kapusta 2 głowy
kasza jęczmienna mazurska 60dkg
ryż 30dkg
łopatka wieprzowa 1,5 kg
4-5 cebule
smalec 20dkg
pieprz,sól,wegeta,maggi
liście laurowe po 2szt na garnek
bulion

Z kapusty wyciąć głąb ,dać na gotującą wodę i sparzać.Kiedy liście zaczną odchodzić wyjmujemy i można schłodzić w zimnej wodzie ,żeby było szybciej.
Z liści wyciąć twarde końcówki.

Mięso ugotować,zmielić.Na wodzie spod mięsa ugotować kaszę i ryż,na pół miękko.

Cebule pokrojone w kostkę zeszklić na smalcu.

Kaszę,ryż,cebulę i mięso dać do dużego naczynia ,dodać przyprawy do smaku i dobrze wymieszać.


Na spód garnka ułożyć liście,które nam się nie przydadzą a zabezpieczą gołąbki przed przypaleniem.

Na każdy liść nałożyć farsz tak około łyżki( to tez zależy jak duże są liście)
Zawinąć i układać ciasno warstwami w garnku.

Od góry zrobić odstęp ,gołąbki powiększą swoją objętość,zalać bulionem,dać ziele i liście laurowe.

Sprawdzamy tak po godz.czasu czy górna warstwa jest miękka,jeśli tak zostawiamy pod przykryciem by nabrały jeszcze lepszego smaku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz