środa, 12 czerwca 2019

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem z indyka.


2 młode kapusty
1,30kg mięso mielone z indyka
200g kasza mazurska
100g ryż biały
4 cebule
bulion 1 litr
pieprz i sól do smaku 


Kapustę p wycięciu głąba sparzyć i stopniowo oddzielać liście.
trafiłam na dobrą kapustę bo prawie wszystkie liście wykorzystałam.
Te które nie nadawały się dałam na spód naczynia.

Kaszę i ryż pogotować 5 min.i zostawić na pół godz.w tej wodzie by napęczniała. 
Mięso zmielić.

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.

Do miski dać zmielone mięso,cebulę oraz kaszę i ryż.Dodać sól,pieprz i dobrze wymieszać.

Spód naczynia wyłożyć liśćmi.Zawijać w liście farsz gołąbkowy i układać ściśle w naczyniu.


Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.
Zalać bulionem do połowy gołąbków.
Wierzch wyłożyć liśćmi.

Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180st.35 min.
 
Smacznego życzę! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz