2 młode kapusty
1,30kg mięso mielone z indyka
200g kasza mazurska
100g ryż biały
4 cebule
bulion 1 litr
pieprz i sól do smaku
Kapustę p wycięciu głąba sparzyć i stopniowo oddzielać liście.
trafiłam na dobrą kapustę bo prawie wszystkie liście wykorzystałam.
Te które nie nadawały się dałam na spód naczynia.
trafiłam na dobrą kapustę bo prawie wszystkie liście wykorzystałam.
Te które nie nadawały się dałam na spód naczynia.
Kaszę i ryż pogotować 5 min.i zostawić na pół godz.w tej wodzie by napęczniała.
Mięso zmielić.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.
Do miski dać zmielone mięso,cebulę oraz kaszę i ryż.Dodać sól,pieprz i dobrze wymieszać.
Spód naczynia wyłożyć liśćmi.Zawijać w liście farsz gołąbkowy i układać ściśle w naczyniu.
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu.
Do miski dać zmielone mięso,cebulę oraz kaszę i ryż.Dodać sól,pieprz i dobrze wymieszać.
Spód naczynia wyłożyć liśćmi.Zawijać w liście farsz gołąbkowy i układać ściśle w naczyniu.
Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.
Zalać bulionem do połowy gołąbków.
Wierzch wyłożyć liśćmi.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180st.35 min.
Zalać bulionem do połowy gołąbków.
Wierzch wyłożyć liśćmi.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180st.35 min.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz