piątek, 7 czerwca 2019

Schab w warzywnym sosie.


schab 1.20kg
szparagi 15dkg
papryka czerwona i żółta po 1/2
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 fenkuła
papryczka chili
tłuszcz do smażenia
mąka szklanka
śmietana 18 % 3 łyżki
wino półwytrawne 1 szkl.
liście laurowe 3 szt.

Pokrojone mięso w pół cm.plastry obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
Mięso przełożyć do rondla,podlać wodą tak by przykryła mięso.Dodać ziele angielskie,liście laurowe i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godz.
 




Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebule i czosnek pokrojone w piórka.

Dodać papryki,fenkuł, chili,pokrojone w paski.
Podlać winem i dusić do miękkości warzyw.Pod koniec dodać szparagi pokrojone w słupki.

Warzywa dodać do mięsa i dusić przez 15min.( do miękkości)



Łyżkę mąki roztrzepać w odrobinie zimnej wody,wlać by zagęścić sos.
Śmietanę zahartować gorącym sosem wlać do mięsa.
Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.
 
Smacznego życzę! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz