czwartek, 7 marca 2019

Francuskie pierożki z farszem cebulowo-brukselkowym.

Rozpływają się w ustach,lekkie i chrupiące.Można na ciepło i na zimno jeść,chociaż na ciepło są o wiele smaczniejsze.Serdecznie Wam polecam:) 


brukselka 20dkg
3 -4 cebule
masło 1/4 kostki
wino białe połwytrawne 150ml
pieprz i sol
ser żółty kilka plasterków
naiona chia do posypania
jajko do posmarowania 

Cebulę pokroić w piórka,brukselke oczyścić przekroić na poł.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę i brukselkę .Usmażyć,pod koniec podlać winem i dusić do jego odparowania.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wystudzić. 



Ciasto podzielić na kwadraty.
Na każdy kwadrat położyć ser żółty,farsz i zawinąć w trójkąt zlepiając boki. 

Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami chia. 

















Dać do nagrzanego piekarnika.Piec do złotego koloru w 190st. 




Smacznego!















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz