groch łuskany 400g
nogi wędzone z kurczaka 4 szt,małe
czosnek 3 ząbki
maggi
lubczyl suszony
Groch łuskany kilka razy wypłukać w zimnej wodzie.
Nalać zimną wodę tyle by groch był dobrze przykryty i zostawić w niej na noc.
Na dugi dzień wstawić groch na palnik w wodzie w której był moczony.
Dodać ziele i liście laurowe.
Gotować min.3 godz.Po tym czasie dodać wędzone nóżki i dalej gotować,uzupełniać wodę by nie było bardzo gęsto.
Miękkie udka wyjąć i obrać mięso,skóry wyrzuciłam.
Dodać mięso do grochówki i gotować jeśli groch nie rozgotował się całkowicie.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek, lubczyk ,pieprze,sól oraz maggi( jeśli nie używacie nie dodawajcie,ja bardzo lubię).Zagotować przez 5 min.
Nalać zimną wodę tyle by groch był dobrze przykryty i zostawić w niej na noc.
Na dugi dzień wstawić groch na palnik w wodzie w której był moczony.
Dodać ziele i liście laurowe.
Gotować min.3 godz.Po tym czasie dodać wędzone nóżki i dalej gotować,uzupełniać wodę by nie było bardzo gęsto.
Miękkie udka wyjąć i obrać mięso,skóry wyrzuciłam.
Dodać mięso do grochówki i gotować jeśli groch nie rozgotował się całkowicie.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek, lubczyk ,pieprze,sól oraz maggi( jeśli nie używacie nie dodawajcie,ja bardzo lubię).Zagotować przez 5 min.
Uzupełnić wodą jak jest potrzeba,grochówka powinna być dość gęsta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz