piątek, 15 marca 2019

Grochówka na wędzonych udkach kurczaka.

groch łuskany 400g
nogi wędzone z kurczaka 4 szt,małe
czosnek 3 ząbki
maggi
lubczyl suszony 

Groch łuskany kilka razy wypłukać w zimnej wodzie.
Nalać zimną wodę tyle by groch był dobrze przykryty i zostawić w niej na noc.


Na dugi dzień wstawić groch na palnik w wodzie w której był moczony.
Dodać ziele i liście laurowe.

Gotować min.3 godz.Po tym czasie dodać wędzone nóżki i dalej gotować,uzupełniać wodę by nie było bardzo gęsto.


Miękkie udka wyjąć i obrać mięso,skóry wyrzuciłam.

Dodać mięso do grochówki i gotować jeśli groch nie rozgotował się całkowicie.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek, lubczyk ,pieprze,sól oraz maggi( jeśli nie używacie nie dodawajcie,ja bardzo lubię).Zagotować przez 5 min.
Uzupełnić wodą jak jest potrzeba,grochówka powinna być dość gęsta. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz