Wyjątkowo smaczne ,mięsko aromatyczne rozpływa się w ustach.Serdecznie polecam:)
- 1kg podudzi z kurczaka
- 3 udka z kurczaka
- czosnek granulowany
- marchew 3 szt
- pietruszka mały seler korzeniowy
- seler naciowy 4 łodygi
por biała część
zioła prowansalskie łyżka
kurkuma łyżka
papryka czerwona 1/2 szt
pieprz i sól,ziele angielskie,liście laurowe
śmietanka 30% 150ml
1,5 łyżki mąki gryczanej
100ml białego półwytrawnego wina
Dodać kilka ziaren ziela i 4 liście laurowe.
Wszystko wymieszać ,podlać szklanką wina białego półwytrawnego.
Dać do nagrzanego piekarnika do 180st i zapiekać góra-dół co jakiś czas obracać.
Gdy mięso jest miękkie wyjąć na tacę.Zrobić sos śmietanowy.Mąkę roztrzepać w 100ml białego wina,dolać śmietankę ,wymieszać i wlać do brytfanki.Dokładnie wymieszać sos,doprawić do smaku solą i pieprzem i dać do piekarnika by się zagotował i zgęstniał.
Do gotowego sosu włożyć mięsa obtoczyć sosem i chwilę zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz