czwartek, 7 marca 2019

Podudzia kurczaka w śmietanowo-warzywnym sosie pieczone w piekarniku.

Wyjątkowo smaczne ,mięsko aromatyczne rozpływa się w ustach.Serdecznie polecam:) 



  • 1kg podudzi z kurczaka
  • 3 udka z kurczaka
  • czosnek granulowany
  • marchew 3 szt
  • pietruszka mały seler korzeniowy
  • seler naciowy 4 łodygi
por biała część
zioła prowansalskie łyżka
kurkuma łyżka
papryka czerwona 1/2 szt
pieprz i sól,ziele angielskie,liście laurowe
śmietanka 30% 150ml
1,5 łyżki mąki gryczanej
100ml białego półwytrawnego wina 

Podudzia i udka dać do brytfanki.Dodać wszystkie warzywa pokrojone w kostkę lub talarki.Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać kilka ziaren ziela i 4 liście laurowe.
Wszystko wymieszać ,podlać szklanką wina białego półwytrawnego.

Dać do nagrzanego piekarnika do 180st i zapiekać góra-dół co jakiś czas obracać.

Gdy mięso jest miękkie wyjąć na tacę.Zrobić sos śmietanowy.Mąkę roztrzepać w 100ml białego wina,dolać śmietankę ,wymieszać i wlać do brytfanki.Dokładnie wymieszać sos,doprawić do smaku solą i pieprzem i dać do piekarnika by się zagotował i zgęstniał.


Do gotowego sosu włożyć mięsa obtoczyć sosem i chwilę zapiec.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz