Deser,lekki,aromatyczny,bardzo smaczny:)
2 duże gruszki
cukier kopiata łyżka
cukier waniliowy
1/5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier puder łyżka
sok z cytryny i skórka
cynamon łyżeczka,anyżek 2 szt
starta czekolada ,posiekane orzechy,kandyzowana skórka pomarańczowa
żółtka 2 szt
Przygotować wodę z przyprawami..cynamon,cukier puder,cukier waniliowy ,skórka z cytryny ,anyżek.
Gruszki obrać podzielić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem.
Na gotującą wodę wrzucić gruszki i gotować 10min.
Gruszki obrać podzielić na ćwiartki i skropić sokiem z cytryny.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem.
Na gotującą wodę wrzucić gruszki i gotować 10min.
W rondelku zagotować 3/4 szkl.kompotu,wlać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i zagotować.
Zdjąć z ognia ,wlać żółtka i wymieszać.
Masę wylać na gruszki i dać do nagrzanego piekarnika 180st góra-dół i piec do złotego koloru.
Zapieczone gruszki podzielić na porcje,posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
Na spodzie wytworzy się sok,którym można polać deser.
Smacznego życzę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz