Gruszki dwie duże
skórka pomarańczowa
cynamon łyżeczka
cukier łyżka opcjonalnie
szkl.mleka
2 kopiate łyżki kakao
1 żółtko
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
pestki granatu
Gotować w zależności od gruszek,jeśli są miękkie to wystarczy 5 min.twarde dłużej.
Miękkie gruszki wyjąć na sitko.
3/4 szklanki mleka zagotować z dodatkiem kakao.Trzeba mieszać by się nie przypaliło
Żółtka utrzeć z łyżką cukru na kogel mogel,dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i resztę mleka .
Zamieszać i wlać na gotujące mleko z kakao.
Masa zaraz zgęstnieje,zamieszać i zdjąć z ognia.
Gruszki przełożyć do miseczek,zalać sosem i udekorować pestkami granatu.
Deser można jeść na ciepło i zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz