niedziela, 17 marca 2019

Gruszki w sosie czekoladowym.


Gruszki dwie duże
skórka pomarańczowa
cynamon łyżeczka
cukier łyżka opcjonalnie
szkl.mleka
2 kopiate łyżki kakao
1 żółtko
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
pestki granatu 

Gruszki obrać,przekroić na pół ,wydrążyć środek i wrzucić do gotującej wody z cynamonem,cukrem i skórką pomarańczową.
Gotować w zależności od gruszek,jeśli są miękkie to wystarczy 5 min.twarde dłużej.

Miękkie gruszki wyjąć na sitko.
 





Zrobić sos czekoladowy.
3/4 szklanki mleka zagotować z dodatkiem kakao.Trzeba mieszać by się nie przypaliło
Żółtka utrzeć z łyżką cukru na kogel mogel,dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i resztę mleka .
Zamieszać i wlać na gotujące mleko z kakao.

Masa zaraz zgęstnieje,zamieszać i zdjąć z ognia.
Gruszki przełożyć do miseczek,zalać sosem i udekorować pestkami granatu.

Deser można jeść na ciepło i zimno.
 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz